tisdag 29 november 2016

Ekens dotter: En av de sista av Annah Nozlin

Annah Nozlin, Ekens dotter: En av de sista   
Rec-ex ifrån författaren, Tusen tack!

Handling:
Stjärnorna styr ödet och på mindre än ett dygn ställs hela Kels värld på ända. Hon rycks iväg från sin familj och sin bror som hon älskar över allt annat. Vem är hon och var hör hon hemma? Vid Irvs fästning är det av tradition bara pojkar som lärs upp, men Kel får ändå lära sig svärdskonst och om örters helande verkan. Trots att hennes mors fiender inte lämnar henne ifred så finner hon kärleken och ser med tillförsikt på framtiden.

Vad jag tyckte:
Ekens dotter: En av de sista var en oväntat vacker och finstämd fantasybok som på ett lågmält och mjukt sätt berättar om Kels liv och öde. Det berättar om maktbehov och girighet som går så långt att det nästintill utplånar ett ett folkslag. Berättelsen är byggd kring en medeltida värld där de rena fantasyelementen består av mindre element och detaljer. Men detta gör inte berättelsen sämre utan tvärtom bättre. Eftersom det passar så väl in i berättelsen lågmäldhet och mjuka ton. Jag vill inte berätta för mycket om Kel och det som hon får lära sig när hon väl anländer till Irvs fästning. Men det är en mycket intressant komponent som är mycket tilltalande. Annah Nozlin väver också in många fina miljöskildringar som är väldigt trevliga att läsa.

Det jag gillar allra mest med Ekens dotter är hur berättelsen får ta tid på sig utan att boken för den delen blir till en tegelsten. Författaren har på väldigt skickligt lyckats få in i historien att för att lära sig förståelse och skaffa sig kunskap behöver man lära sig. Och att lära sig tar tid. När vi först träffar Kel är hon runt tio år och när boken är slut är hon runt 16 år. Dessutom har författaren på ett mycket skickligt sätt lyckats väva in hur det är för en flicka att växa upp och att de rent kroppsliga förändringar som sker kan vara både dramatiska och skrämmande. Speciellt när denna uppväxt sker i en traditionell mansdominerad värld.

Ekens dotter är en vacker och finstämd fantasyberättelse som säkert kan tilltala både yngre läsare men även äldre läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar