onsdag 15 mars 2017

Midnattssolens timme av Cecilia Ekbäck

Cecilia Ekbäck, Midnattssolens timme
Översättare:Ulrika Jannert Kallenberg

Handling:
Sommaren 1856. När Magnus Stille blir skickad av sin svärfar, justitieministern, att kartlägga området runt Svartåsen i Lappland tjänar det som täckmantel för ett helt annat uppdrag. Tre män – en präst, en lagman och en ännu oidentifierad man – har nyligen hittats mördade i en prästgård i den avlägsna regionen. En äldre same påstås ha utfört dådet och Magnus uppdrag är att försiktigt ta reda på vad det är som har hänt. Kungen är på väg att sälja de olönsamma gruvorna i Lappland och ingenting får störa den kommande affären. Svartåsen har redan rykte om sig att vara en plats med mystiska krafter och dolda hemligheter.

Men Magnus svärfar har även ett annat mer privat uppdrag åt honom. Eftersom han starkt ogillar sin dotter Lovisas sätt att leva låtar han henne följa med Magnus på den mödosamma resan norrut. Detta omaka par – en man uppfostrad till att tjäna staten och en ung, rik kvinna som vägrar att leva efter samhällets normer – reser tillsammans från den civiliserade huvudstaden upp till den mytiska trakten kring Svartåsen. Området är befolkat av nybyggare, med sitt grovhuggna sätt att bedriva politik och religion, och samer som med sin förkristliga tro alltid har bott runt Svartåsen. Magnus och Lovisa har ingen aning om vad som väntar dem, men resan in i midnattssolens land och mötet med den äldre samekvinnan Ester kommer att för alltid förändra dem.


Vad jag tyckte:
Då beger vi oss återigen till Svartåsen. Denna mystiska plats någonstans i Lappland där berget ruvar på mörka hemligheter och där gränsen till andra sidan verkar osedvanligt tunn Tiden denna gång är 1856, alltså ca 100 år senare än den första boken I vargavinterns land. Vi har även här den samiska mytologin som flätas in den realistiska vardagslivet i Svartåsen. Herr Magnus Stolle som rest hist från Stockholm för att försöka ta reda på hur det kommer sig att en människor brutalt mördare tre personer i Svartåsens lilla prästbostad och sedan sätter sig ned och inväntar rättsväsendets långa arm. En väntan på 8 dagar då det inte finns några farbara vägar ändå fram till Svartåsen. Med sig i hasorna har Stille dessutom fått unga Louisa, hans hustru syster. Ett så kallad besvärligt fruntimmer ty hon vill inte behaga sig och infinna sig i den rätta kvinnliga formen. Detta är två av rösterna men vi har även den äldre samekvinna Ester samt en kursiv röst som återberättar små stycken instoppat mellan huvudkapitlen.

Cecilia Ekbäcks första bok I vargavinterns land knockade mig totalt. Det gör tyvärr inte riktigt Midnattssolens timme. Men det är inte en dålig bok, tvärtom! Bitvis är det mycket ruskigt där mörkret ruvar under bergets vakande tyngd. Där det isolerade läget bidrar till att skapa en tätt och kuslig ton. Jag är fascinerad över den historiska anknytningen och jag gillar verkligen att få läsa om de samiska traditionerna och myterna. Språkligt sett är även Midnattssolens timme en fullträff. Rakt men ändå på något sätt sirligt och snirkligt men utan att författaren tappar bort oss på vägen. Miljöskildringarna är så vackra och jag blir hänförd av det trolska som döljs i de lappländska skogarna. Även karaktärena är skrivna på ett sätt som gör dom väldigt levande och äkta. Louisas kapitel tilltalar mig mycket då hennes personlighet är minst sagt speciell. Även Esters delar, den äldre samekvinnans historia är både mörk och otäck men som person är hon ytterst fascinerande att få lära känna. Magnus Stille både känns och uppför sig som en typisk man från 1800-talets mitt. Han är korrekt,artig, belevad och väl-lärd samtidigt är till en början helt oförstående om att en kvinna skulle kunna tänkas likna mannen på något sätt. Det historiska känns väl genomtänkt och där detaljerna känns äkta.

Midnattssolens timmar är både välskriven och spännande med en mystisk och trolsk ton där författaren trappar upp spänningen på ett snyggt sätt. Där intrigen långsamt vecklas ut och vi får följa olika ledtrådar och spår.  Det lite lågmälda varvas med mer rafflande och spännande scener som tillsammans bildar en väldigt bra helhet där drivet och lusten att fortsätta läsa aldrig stannar av. Kulturkrockarna mellan det samiska sättet att leva livet, byborna i den lilla avlägsna byn samt Magnus och Louisas livsstil ifrån huvudstadens brus och myller är snyggt skildrade som väcker både känslor och engagemang ifrån mig som läsare.

Anledningen att boken inte knockade mig som första boken är att jag inte riktigt få samma känsla när jag läser boken. Personerna som är med påverkar inte mig lika mycket och den där stämningen som jag fick i första boken vill inte riktigt infinna sig. Men jag vill absolut inte avråda någon från att läsa boken utan snarare tvärtom! Läs själva och njut av en kuslig spänningsroman som utspelar sig i midnattssolens land.

Betyg: 4- /5
Boken kommer från: Rec- ex ifrån Wahlström & Widstrands, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Johannas deckarhörna, Just nu Just här

4 kommentarer:

  1. Nu blir jag ännu mer sugen på att läsa första delen, om den är ännu bättre! Och dessutom kommer det en tredje del så småningom som författaren arbetar med nu. Det verkar vara en trend inom film och litteratur med historier som utspelar sig i Lappland, och gärna för mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första delen kan jag varmt rekommendera! Och spännande att det kommer en tredje del! Men visst verkar det vara så! Men finns mycket spännande att använda också, naturen i sig självt räcker ju bra länge =)

      Radera
  2. Den här ska jag försöka låna av syrran snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Du har härlig läsning framför dig =)

      Radera