fredag 15 april 2016

Det 19:e Fabergéägget av Claes Eriksson

Claes Eriksson, Det 19:e Fabergéägget

Handling:
Moskva, sommaren 2013: Svensken Astor Kragh är på besök hos sina ryska släktingar för att begrava sin mor. När han går igenom hennes tillhörigheter hittar han ett brev som väcker frågor om hans eget förflutna. Det visar sig att han är släkt med en okänd hjälte som stred på den vita sidan under inbördeskriget – en hjälte med en märklig historia som inbegriper ett av Fabergés kejserliga ägg, försvunnet sedan ett sekel. När Astor fortsätter sökandet med hjälp av den unga forskaren Anja framkommer det att de inte är ensamma. Någon som är redo att gå över lik för att nå sina mål letar efter samma ägg.

Sankt Petersburg, sommaren 1918: Inbördeskriget har skapat oro och kaos, tsarfamiljen hålls i husarrest och i staden råder revolutionär feberyra. Den plikttrogne banktjänstemannen Ivan Skuratov dras ofrivilligt med i den historiska utvecklingen när han tvingas lämna staden för en dramatisk resa långt in i Sibirien. I takt med att han tvingas allt längre österut tappar han sina ideal.

Av det femtiotal ägg som hovleverantör Peter Carl Fabergé tillverkade åt tsarerna Aleksandr III och Nikolaj II har åtta gått förlorade, däribland det 19:e – ett av de största och mest värdefulla. Trots att många ägnat stor möda åt att hitta ägget är det fortfarande försvunnet.

Vad jag tyckte:
Det 19:e Fabergeägget hittade jag på årets bokrea och slukade nästan omgående.  Det är som en rysk variant på Da vinci-koden men med istället för hemliga sällskap, heliga graaler och professorer som leker Indiana Jones får vi blodiga revolutioner, Tsarer och Rasputin, en soldats fruktansvärda öde och jakten på ett försvunnet Fabergéägg.  Jag gillar verkligen hur författaren mixar den nutida jakten där Astor Kragh står för sökandet efter det förlorade ägget i sitt barndomsland  med den dåtida historien vi får följa en anfader till Astor, soldaten Ivan Skuratov.

De historiska skeende som är av vikt i boken är den ryska revolutionen och vad som följde på denna. De allra flesta personerna, händelserna och platserna har en verklighetsbakgrund, något vi kan läsa om i det tydliga efterord med sin lista över vad som hände varje person och lite fakta om de allra största händelserna efteråt. Sådant gillar jag i historiska romaner som baseras på verkliga händelser, att få läsa en övergripande bakgrund och vad som hände mer personerna jag nyss läst om. Att få lite allmänbildning på köpet! Claes Eriksson har skrivit ett flertal rena faktaböcker om Ryssland och dess omfattande historia så även detta ökar känslan av autenticitet. Det är en fiktiv roman som får ett annat djup baserat på Erikssons stora kunskaper om Ryssland. Även om jag nämnde Dan Brown i inledning så är Det 19:e Fabergéägget på inget sätt en kopia, det märks kanske en viss inspiration men Claes Eriksson har skapat något helt eget som verkligen sticker ut. Fakta om Ryssland och tiden kring och efter revolutionen är så vansinnigt skickligt invävt i berättelsen att jag inte ens uppfattar att jag samtidigt som jag följer en halsbrytande jakt efter det försvunna Fabergéägget även får mig en omfattande historielektion!

Det 19:e Fabergéägget är en spännande och annorlunda thriller som innehåller det mesta för att skapa en mycket trevlig lässtund!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar